לייעוץ אישי 073-2505855

לייעוץ אישי

שילחו לנו את פרטיכם ואנו נחזור אליכם בהקדם

לייעוץ אישי 073-2505855

פסיכולוגיית ההמון בשוק ההון

כבני אדם אנו מושפעים מהסביבה האנושית בה אנו חיים.  אנו נוטים לקבל החלטות ברוח התקופה, ומושפעים מדעותיהם של אחרים. הסביבה משפיעה על מחשבותינו הרגשותינו, והתנהגותנו. מחקרים רבים אשר בחנו את האופן בו קבוצות חברתיות משפיעות על תפישת המציאות של הפרט הוכיחו שבני אדם מקבלים החלטות רבות בהתאם לדעותיהם של אחרים.

הכוחות הפסיכולוגיים הם אלו שמושכים בחוטים ומשפיעים על מרבית מהחלטות של ציבור המשקיעים.  משקיעים חכמים מבינים כיצד חושב ופועל ההמון ויודעים לנצל את ההתנהגות ה"עדר" לתועלתם.

האתגר הגדול ביותר של משקיעים בשוק ההון הוא האתגר הפסיכולוגי שטמון בהתמודדות עם תקופות של פאניקה וירידות חדות בשווקים. ניתן להפריד בין גורמים פסיכולוגיים פנימיים של כל משקיע עם עצמו ובין גורמים פסיכולוגיים חיצוניים שקשורים לפסיכולוגיית ההמון אשר מעצימים את הקושי. זאת מאחר וכאשר אנחנו במצוקה אנו יותר מושפעים מדעת ההמון.

בתקופות משבר בשוק ההון כאשר הסיכונים מתממשים והבורסות יורדות בחדות. המשקיע הפשוט וחסר הניסיון נמצא במתחים ותחושות קשות של חוסר אונים. הוא צריך להתמודד עם הקושי הפסיכולוגי האישי של ההפסדים בתיק ההשקעות ולהתנהל בקור רוח על פי תכנית ההשקעה המקורית שהציב לעצמו.

במקביל המשקיע צריך גם להתמודד עם הלחצים והמתחים של הסביבה. כאשר הבורסות יורדות בחדות, כותרות העיתונים זועקות שאנו נמצאים במיתון, חברות מפטרות עובדים, מדינות נמצאות בקשיים כלכליים, תמונות שער של ברוקרים מיואשים, והפרשנים הכלכליים יוצאים בהודעות דרמטיות שמגבירות עוד יותר את הלחץ. בתוך כל הרעש וההמולה הזה המשקיע הפשוט צריך לקבל החלטות השקעה שקולות.

משקיעים מנוסים מבינים את שוק ההון ויודעים ששוק המניות פועל באופן מחזורי. אין שום דבר חריג בשוק שיורד מעת לעת. נהפוך הוא, שוק חריג ומסוכן יותר הוא שוק שאינו יורד כלל. גם אם בשיא הירידות המצב  נראה גרוע, משקיעים מנוסים יודעים שזהו מצב זמני בלבד. הם מודעים לכך שבשיא תקופות השפל מחירי המניות מאוד זולים וניתן למצוא הרבה "מציאות" בשוק.

צריך לזכור שבמרוצת השנים שוק המניות עולה לאט ובהדרגה. בזמנים אלו הבורסה אינה פותחת את מהדורות החדשות ואינה יוצרת עניין. אולם, כאשר השוק יורד בחדות כולם יודעים כי התקשורת משדרת ומעצימה את ההמולה.

אף אחד מאתנו אינו חיי בוואקום וכמובן שאף אחד אינו יכול להתעלם לחלוטין מכל הרעש וההמולה. כמשקיעים, חשוב שנזכור שכל אותם פרשנים, אנליסטים ועיתונאים כלכליים גם הם משקיעים בשוק ההון וגם הם מופסדים כסף. לכן הם משדרים לנו את הלחץ והפאניקה שלהם. אמנם,

המונח "ציבור המשקיעים" מתייחס למשקיעים חובבים פשוטים שאינם שולטים ברזי שוק ההון ולרוב מבצעים פעולות אשר מושפעות בעיקר מהסביבה הכלכלית-חברתית. לפי ההערכות, מרבית המשקיעים הפשוטים בשוק ההון מפסידים כסף כאשר הם פועלים כ"עדר".

את פעולות ציבור המשקיעים ניתן לזהות באמצעות קרנות הנאמנות השונות. היות ומרבית הציבור משקיע באמצעות נכסים פיננסיים פסיביים כמו: קרנות נאמנות, תעודות סל וקרנות סל, בעת קנייתם הקרנות מגייסות כסף רב. לעומת זאת, כאשר ציבור המשקיעים מוכר הוא פודה כסף מאותן קרנות.

ציבור המשקיעים מונע בעיקר מתאוות בצע ופחד.  לרוב הוא נכנס ויוצא מהבורסה כאשר היא נמצאת בכותרות. הבורסה מגיעה לכותרות ופותחת את מהדורות החדשות  כשהמחירים גבוהים במיוחד או בתקופות של ירידות חדות כשהמחירים נמצאים בשפל. כפועל יוצא, הציבור רוכש מניות בדרך כלל כאשר המחירים כבר גבוהים ולכן מעלה אותם עוד יותר, ומוכר מניות בתקופת הירידות כאשר הבורסה נמצאת במחירי שפל.

כלומר, ציבור המשקיעים בדרך כלל קונים במחירים גבוהים ומוכרים במחירים נמוכים. בדיוק הפוך מההיגיון של שוק ההון שאומר לקנות נמוך ולמכור גבוה.

מדוע הציבור פועל בניגוד לכלל הבסיסי ביותר בהשקעות?

תקופות של ירידות חדות ופאניקה בשווקים מלוות בבריחת המונים שאינם מסוגלים להתמודד עם הפסדים זמניים בתיק ההשקעות. זה נובע לרוב מהחשש שהמצב הנוכחי, ככל שיהיה גרוע, יישאר לנצח והמחירים לא יעלו עוד לעולם. משקיעים פשוטים אינם רגילים או מתורגלים להתמודד עם הלחצים הנפשיים, המתחים ואף פאניקה. שיא המתח המלווה בתחושת פסימיות, מגיע בדרך כלל בשלהי תקופת הירידות. הם רק רוצים להירגע ולהשתחרר מהלחצים הללו. לכך קיימת תרופת קסם פשוטה: פעולה אחת קטנה של מכירת כל המניות בתיק ההשקעות תרגיע ותשחרר את כל הלחץ בין רגע. סביר להניח שמשקיעים נואשים אלו, ייקחו החלטה ויפעלו במקום הגרוע ביותר.  

לאחר שחרור הלחץ בעקבות מכירת מניותיהם ומימוש ההפסדים, מגיע השלב בו ציבור המשקיעים מאבדים עניין בבורסה. בתקופה זו הפאניקה נרגעת והבורסה מפסיקה לייצר כותרות. תקופה זו מאופיינת במחירים נמוכים בהם גופים מוסדיים ובעלי העניין רוכשים מניות בשקט מאחר והם יודעים שמחירי החברות זולים. משקיעים מתוחכמים אשר מבינים את ההתנהגות המחזורית של השוק יודעים שמחירי השפל הם זמניים ומכאן המצב צפוי להשתפר וגם הם מתחילים לרכוש את המניות במחירי "מציאה".

תרחיש דומה קורה גם בשנים שבהם שוק המניות עולה אט אט. הוא אינו מרכז עניין או מושך תשומת לב. רק כאשר הבורסה שוב מתחילה לעלות למחירים גבוהים, תאוות הבצע חוזרת לציבור המשקיעים שאינו רוצה להישאר מחוץ לחגיגה ומעוניינים לקבל נתח מהעליות.  החזרה ההמונית של הציבור לרכוש מניות מעלה עוד יותר את מחירן והבורסה שוב חוזרת לכותרות.

אין אף ספר, מרצה או קורס שיכול לתאר למשקיע פשוט את אופי התחושות של הפסדים זמניים כבדים בתיק ההשקעות ובטח לא ללמד כיצד ניתן להתמודד איתם. כל אחד מהמשקיעים הוא בעל אופי שונה, נמצא במצב אישי, כלכלי, משפחתי שונה ומגיב ומתנהג שונה במצבי לחץ.

השווקים הפיננסים פועלים כפי שתמיד פעלו והם לא מתייחסים לתכניות ולרגשות המשקיעים. האתגר הוא שלנו כמשקיעים חכמים הוא לדעת להתגבר על התחושות ולהמשיך לפעול בקור רוח, סבלנות ומשמעת גם כאשר הסיכונים מתממשים.

בדיוק כפי שאומץ אינה הגדרה לחוסר פחד אלא ליכולת להתגבר על הפחד, כך התמודדות עם תקופות משבר אינה חפה ממתחים, אף משקיע לא יכול לכבוש את הרגש ולהתנתק לחלוטין מהשפעות הסביבה. אבל בהחלט ניתן להתגבר על הרגש ולפעול בקור רוח בעזרת תכנית השקעה טובה.

לכן, הבנה רציונלית של אופן התנהגות השוק לאורך ההיסטוריה מסייעת להתמודד עם הגורמים הפסיכולוגיים שנוצרים בעיקר בשל השפעות הסביבה. נקודת המוצא של משקיעי הטווח הארוך היא ששוק המניות עולה לאורך זמן וגם אם הוא יורד בחדות בשנים מסוימות בטווח הארוך הוא רק ימשיך לעלות.

לסיכום, אחד היתרונות הגדולים של השקעה לטווח ארוך הוא שלא צריך כל הזמן להציץ בתיק ההשקעות ואף לא להתייחס לתקשורת הכלכלית. תיק השקעות איכותי אשר מורכב ממדדי שוק רחבים או ממניות של חברות טובות ואיכותיות , מאפשר לנו להתמודד באופן יציב גם עם תקופות של ירידות זמניות בשווקים. תיק השקעות כזה מקטין את הצורך שלנו במעקב תדיר אחריו, או להיות ניזונים מהמידע שמספקת לנו הסביבה הכלכלית. בכך  הוא ממזער את הסיכוי שנבצע טעויות מתוך צורך אימפולסיבי.